Și eu donez înființează Rețeaua donatorilor de sânge

De Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, platforma Și eu donez anunță înființarea Rețelei Donatorilor Benevoli de Sânge, un proiect promovat împreună cu UNTOLD Festival.

Upgrade-ul tehnologic important aduce un pachet grafic modern, cald, prietenos, cu un logo foarte ușor de memorat. Simbolul Și eu donez este punga de sânge, despre care sperăm că va deveni un adevărat icon pentru cei care vor să se implice în această cauză.

De astăzi, puteți face parte din cei care salvează vieți accesând reteaua.sieudonez.ro

"Și eu donez este -în noua sa formă- Rețeaua Donatorilor de Sânge. Suntem în AppStore și Google Play, magazinele de aplicații Apple și Android, iar în scurtă vreme, și în Magazinul Windows. Accesul în rețea se poate face deja din pagina de internet www.sieudonez.ro, Facebook și Twiter. Comunitatea noastră devine locul în care așezăm față în față cererea și oferta de sânge, prin tehnologie și social media. După momentul înscrierii în rețea, membrii vor fi anunțați prin newsletter, push sau chiar telefon, dacă este nevoie de ei ca să doneze la centrul din județul lor. Evoluția tehnologică a proiectului înseamnă inclusiv learning machine, pentru că a doua etapă va permite ca din toamnă, în baza informației acumulate de sistem, serverele să poată să prevadă anumite nevoi de sânge, pe grupe, arii geografice, în perioade delimitate ale anului. Și eu donez este o organizație non-profit, finanțată exclusiv din fonduri private", a declarat pentru Republica Alex Livadaru, co-fondator Și eu donez

Cum funcționează Rețeaua donatorilor de sânge Și eu donez

Proiectul Rețeaua donatorilor de sânge Și eu donez a fost prezentat la cel mai mare eveniment dedicat tehnologiei din Sud-Estul Europei, ICEE Fest, la secțiunea ICEEhealth, de Claudiu Pândaru, managing-partener Și eu donez.

"Practic, totul devine mult mai simplu. Întri în aplicația web-based pe adresa reteaua.sieudonez.ro sau descarci aplicația Și eu donez pe telefonul tău inteligent. Îți faci cont prin email sau Facebook, completezi formularul care are câteva câmpuri- nume, prenume, localitate, județ, data nașterii, grupa de sânge și data ultimei donări- și devii membru. Formularul de înscriere poate fi accesat de pe orice telefon mobil și de pe desktop pentru că este responsive. Din momentul în care ți-ai făcut cont, poți să primești alertă. Cu ajutorul secțiunii Centre de transfuzii din meniul aplicației, poți afla și ruta până la locul în care donezi. Sistemul ne va ajuta să trimitem aceste notificări segmentat. Adică dacă ești din Arad, nu vei primi alertă de la Constanța. De asemenea, dacă în cont menționezi și data ultimei donări, vei primi alertă numai dacă au trecut minimum 3 luni de la ultima donare. Tehnologia va permite rețelei să învețe în timp să prevadă vârfurile de criză de sânge, pe regiuni, iar această etapă de machine learning va fi funcțională din august. Ne dorim ca Rețeaua a donatorilor de sânge să adune un număr relevant de membri, care să poată fi accesați atunci când într-un spital este criză sau în cazul evenimentelor nedorite, cum a fost cel din Colectiv. În viitor, vom pune la dispoziția centrelor de transfuzii o interfață prin care vor putea face cereri în sistem către donatori"- spune Claudiu Pândaru.

În noua aplicație Și eu donez, este totul la îndemână, indiferent de unde vă conectați la internet. Găsiți formularul în care să vă înscrieți ca să deveniți membru, categoria Centre de transfuzii, cu adresele și contactele acestora, categoria Cum donez sânge, în care sunt trecute informații utilitare despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinim ca să fim donatori eligibili.

Scopul Rețelei donatorilor de sânge Și eu donez

Scopul rețelei este acela de a-i face pe donatori să vină să la centre regulat. Astăzi, din păcate, ne întrebăm câți din miile de români care au au stat la cozi după Colectiv, s-au întors, de atunci, să mai doneze. Chiar în timp ce vorbim, este criză foarte mare de sânge în toate județele. Din estimările pe care le avem, 53% din cantitatea necesară la nivel național într-o singură zi lipsește. Principalii promotori ai Rețelei donatorilor de sânge sunt Republica - în prezent, cel mai cunoscut site care se adresează targetului millennials și UNTOLD, festivalul care adună peste 250 de mii de tineri la Cluj. Ne dorim ca punga de sânge să devină un simbol pentru toți cei care cred că această interminabilă criză poate fi rezolvată de fiecare dintre noi.

Lecția Colectiv

Primul apel făcut de pagina de Facebook în noaptea incidentului de la #Colectiv a avut un reach de peste 770 de mii de persoane, iar contul a devenit cel mai relevant pentru toate persoanele care doreau să afle informații utile despre nevoile spitalelor, condițiile care trebuie îndeplinite pentru a dona și locurile în care se putea merge.

"Astăzi, pe platforma Și eu donez, membrii comunității anunță că au nevoie de donatori pentru rudele care urmează să fie operate prin spitalele României, alții se adună ca să meargă să ajute. Sunt oameni care chiar demonstrează faptul că s-au dus la centru, postând selfie-uri sau carnetul de donator cu viză. Și eu donez există din 2013. S-a maturizat, creștem, am învățat enorm în acești ani, dar lecția #Colectiv ne-a arătat că e nevoie de mai multă tehnologie, ca să fie totul mai bine organizat. Le mulțumim celor care ne-au sprijinit din prima clipă Centrului de transfuzii București, Știrile ProTV, corespondentului ProTV Cristina Jurca, emisiunii I like IT și lui George Buhnici, Oanei Cuzino, care chiar a fost și a donat sânge pentru cauza noastră. Îi suntem recunoscători Rocsanei Mihăloni, colega noastră care a alimentat cu informații platforma pentru donatori după #Colectiv și postează în fiecare zi pe paginile noastre apelurile ale celor care au nevoie de sânge ca să trăiască. Ne bucurăm că am întărit mica echipa care lucrează la acest proiect de aproape 3 ani și că am găsit susținători de anvergură. Aceștia oferă suportul tehnic și bugetele necesare unui upgrade însemnat" a declarat Marius Mălăiaș, co-fondator Și eu donez.

Ce este Și eu donez

Și eu donez este o organizație non-profit, finanțată exclusiv din fonduri private. Susținătorii cauzei sunt: Microsoft România - partener de tehnologie, Fundația Vodafone, platforma editorială Republica - partener media, casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen care a asigurat serviciile juridice și UNTOLD, cel mai premiat festival din Europa. Asocierea Și eu donez cu UNTOLD vine după succesul notabil pe care l-a avut anul trecut festivalul în campania Pay with Blood, premiată la nivel internațional